Wednesday, December 24, 2008

crăciun si religie

Maine se vrea a fi motiv de sărbătoare,una din cele mai mari sărbători creştine.Ce înseamnă asta?S-ar părea ca luminiţe,cadouri,mancare de porc si nervi.Tradiţii pe care nu le înţeleg.Pentru mine Crăciunul a avut mereu un alt înţeles.Nu cel al naşterii Domnului,cred sau nu in povestea naşterii.Putea fi in orice alta zi a anului sau putea sa nu fie deloc,25 decembrie a fost ziua aleasă de oameni pentru această sărbătoare.Însă din toată povestea reţin bucuria naşterii,bucuria reunirii familiei chiar si într-un săracacios staul.Cred ca asta contează.Reunirea familiei,un motiv in plus de apropiere.

In mod normal,nu înţeleg de ce ar fi nevoie de un motiv in plus pentru a te apropia de cei din familie.Ei sunt cei la care te intorci la sfârşitul zilei,săptămânii,semestrului,cei care ar trebui sa fie o sursă de linişte,de calm si relaxare.Fiind incapabili,însă, sa valorificăm frumuseţea termenului de familie in fiecare zi,se pare ca avem o şansă in plus,in fiecare an,de Crăciun.E vacanţă,nimeni nu munceşte,deci nu există surse exterioare de stres.Toată atenţia poate fi concentrată asupra celor din jur si asupra ta.

Familia mea are cinci membri.Nu am bunici,nepoţi,veri,unchi.Am încetat de mult sa îi mai consider familie.Am doi fraţi,o mama si un tată si ei ma au pe mine.Nu ma interesează mesele imense in familie,pline de grăsimi si zeci de feluri de mancare garnisite cu nervi si reproşuri.Nu ma interesează goana dupa cadouri colorate,mari,lucioase,colindele plângăcioase,luminiţele de la ferestrele vecinilor.Nici zăpada,nici cozonacii umflaţi,nici măcar bradul.Tot ce imi doresc e sa îi iau in braţe pe cei trei oameni care mai sunt fizic alături de mine,si sa ma gândesc cu drag la al patrulea ca in orice alta zi a anului.Nu vreau sa merg sa ma împartasesc pentru ca nu am ţinut post si nici nu imi face plăcere sa ascult slujbele ce iti mănâncă cu orele din răbdare.Timpul trece cel mai greu in biserica,nu ştiu alt loc in care cinci minute sa pară o jumătate de ora.

Nu cred in biserica.Nu cred in vorbele preoţilor.Am cunoscut prea puţini care sa imi merite atenţia.Sunt oameni îmbrăcaţi in haine scumpe,lucioase,aurite,cu pretenţia de a şti ceva in plus,ceva ce noi restul nu suntem capabili sa înţelegem fără ajutorul lor.Poate au dreptate.Poate nu sunt capabilă sa înţeleg,sau poate consider ca învăţăturile cu adevărat importante nu au legătură cu aspectul exterior,orientarea si practicile sexuale,muzica pe care enoriaşii o ascultă,ci cu modul lor de a gândi si a accepta sau nu pe cei din jur.

Eu cred.Cred in necesitatea alegerilor,necesitatea creşterii si nu a stagnării,a modernizării,evoluţiei.Cred in ajutor dat fără un imbold religios,in rugăciunile prin care se comunica ceva si nu doar se repetă enunţuri greoaie gândite de altcineva.Cred in importanţa familiei si a iubirii izvorate in mod natural,in absenta forţelor externe,iubire pentru cei care simt ca merită iubiţi.

Nu voi permite unei bunici,de exemplu,sa se hrănească din sentimentele mele doar pentru ca e legătură de sânge.Voi încerca sa imi hrănesc familia cu gândurile si trăirile mele,sa le dau ceea ce m-au ajutat sa cresc si sa dezvolt.Nu numai de Crăciun.

9 comments:

Per said...

sfaturi ortodoxe dot ro

gabriel said...

Intamplator am gasit gandurile tale...nu dispun de mult timp,dar te rog sa incerci un dialog cu oamenii Bisericii. Dar cu tact si rabdare ! Vei gasi drumul bucuriei in Domnul IISUS HRISTOS ! UN AN CU MULTE BUCURII 1

Zaha-not suga',nor zaha(r) said...

Hahaha.Nu,multumesc,Gabriel.Ma descurc si singura pe drumul meu.

Radu said...

say Cheese'us !!! :D

Eu cred ca ai nimerit treaba cu Craciunul. Nu stiu daca din inteligenta sclipitoare, inima sensibila sau plain old plezneala... Dar DA ! Asta e Craciunul! Si e reconfortant sa aflu ca mai exista oameni care stiu ce inseamna cu adevarat.

De unde stiu?? pai ori inteligenta sclipitoare, ori inima sensibila ori :D tot la nimereala :P asta nu mai stiu. Deci nu stiu de unde stiu dar stiu ce stiu ! Si vad ca si tu stii la fel. ! Si asta e bine.

Zaha-not suga',nor zaha(r) said...

Nu cred ca poti sa dai cu banul daca crezi sau nu in ceva.O simti si apoi cauti argumente,dovezi pentru sau impotriva a ceea ce crezi...

gabriel said...

Iti place sa fii acida ! Te grabesti cu categorisirea tuturor lucrurilor si imi pare mie ca te-ai urcat in turnul de fildes ! Intelege si pe celalalt si invata sa citesti cu atentie ! Nici sensul de la copacel nu l-ai prins ! Era vorba de copacul sau omul pe care il cauti ! Cu el vei avea copacelul !

gabriel said...

RADU are dreptate ! Invata si de la el !

gabriel said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Zaha-not suga',nor zaha(r) said...

Gabriel,iar tie iti plac semnele de exclamatie... Iar acum ai putea sa incepi sa scrii despre ce vrei tu pe blogul tau.Eu mi-am scris punctul de vedere,ti-am multumit pentru ca mi l-ai impartasit pe al tau.

Sunt acida,iar tu esti insistent.Iti place sa fii insistent?Pentru ca aciditatea mea e trasatura de caracter.

Nu pot iubi pe cei saraci si nici nu imi propun,ii pot ajuta si asta o voi face in masura in care-mi sta in putinta.De iubit,voi iubi persoanele care merita,dincolo de conditia lor materiala sau alegerile religioase pe care le fac,nu pentru ca sunt bogati sau saraci,crestini sau atei.Sper ca te-am ajutat sa intelegi asta.